Български
English
Фотоконкурс 'Цветна градина от любов към пчелите!'

Участници

Мария Гаралова

Здравейте!

Аз съм Мария Гаралова от град Ракитово на 16 години. Още от малка обичам да помагам на моята баба в градината. В съседния двор има кошери. Виждала съм как пчелите се роят. Мога с часове да слушам тяхната песен, когато кацат от цвят на цвят и събират вълшебния прашец, от който после правят меда. Когато разбрах, че много пчели са загинали, ми стана тъжно. Реших да участвам във Вашия конкурс, като се надявам поне малко да помогна за тяхното опазване.

Тази година наистина пролетта дойде доста късно. Град Ракитово се намира на 810 метра над морското равнище. Разположен е в Чепинското корито. Зимата беше много снежна. Снегът се стопи много късно и сега земята е твърде мокра.

Бабината градина е малка, но има от всичко по лехичка. В нея садим и цветя, и домати, и корнишони, и ягоди, и грах, и фасул, и картофи... Има и затревена площ. В нея напролет растат кокичета и минзухари, а по-късно и глухарчета, овчарски торбички, детелина. В двора имаме и ябълки, круша и слива, но за съжаление през зимата доста клони се пречупиха. Когато цъфнат дръвчетата, короните им се изпълват с пчелно жужене. На вторият етап ще Ви изпратя снимки от цветята, като се опитам да уловя и пчели в тях. Снимките ще бъдат в категории: Най-красива градина и Най-любима градина.

ПС: Използвам повода да Ви задам и един въпрос, свързан с пчелите. Преди няколко години се възхищавах на хризантемите, но радостта ми бе помрачена, защото забелязах, че осите се нахвърляха върху пчелите и буквално ги изсмукваха с жилата си. Пчелите не можеха да се съпротивляват и падаха мъртви на земята, а аз нищо не можех да направя. На какво се дължеше тази агресия на осите? Нормална ли е тя и как можем да помогнем на пчелите в подобни случаи?

 

<< Всички участници

Първи кръг

Информация за участника:
Мария Гаралова
16 години
гр. Ракитово