Български
English
Фотоконкурс 'Цветна градина от любов към пчелите!'

Участници

Градина с подправки

1 – латинки *
2 – къдрав магданоз
3 – обикновен магданоз
4 – лавандула *
5 – босилек
6 – див чесън (левурда)
7 – розмарин
8 – мащерка *
9 - агапантус
10 – рукола
11 – дръжкова целина
12 – мента *
13 – копър*
14 – резене*

Това е идея за градинка с полезни растения, които използваме ежедневно в дома си. Всички те с изключение на агапантуса, който има само декоративни фумкции, са ценни като подправки и билки. Част от тях са медоносни и привличат пчелите. Отбелязвам ги със звездичка и прилагам малко повече информация за тях.

Латинка:
Цветовете на латинката са вкусна и красива добавка към салати, студени десерти, майонези и сандвичи. Има леко парлив и пикантен вкус. Могат да се използват още листата и зелените плодове. Цялото растение е с високо съдържание на витамин С. С ярките си цветове латинката привлича пчелите. Полученият от нея мед е с много високо качество.

Лавандула:
Отлично медоносно растение. Има ярки цветове и силен аромат. Използва се като подправка във френската кухня или като билка в народната медицина. Аромата му гони комарите и молците от къщата.

Мащерка:
Цветовете на мащерката са богат източник на нектар за пчелите. Мащерката е ароматна и широко използвана подправка в средиземноморската кухня. Като билка има антисептично, противовъзпалително, отхрачващо, спазмолитично, болкоуспокояващо действие.

Мента:
Ментата също е любимо растение за пчелите. Меда получен от мента е с приятен аромат и има лечебни свойства. Като билка ментата подобрява храносмилането. Листата са чудесна подправка за ястия и разхладителни питиета. Аромата на ментатата гони насекомите – молци, мравки, комари и др.

Копър и Резене:
Цветовете и на двете растения предлагат малко прашец, но са богати на нектар. Използват се в дома и като подправка или като билка.

 

<< Всички участници

Първи кръг

Втори кръг

Информация за участника:
Мария Маторова
Пфарркирхен