Български
English
Фотоконкурс 'Цветна градина от любов към пчелите!'

Участници

Вера Петканчин

Градината представлява част от заден двор на кооперация на ул. “Елин Пелин” 20 в кв. Лозенец в София. Лехите са кръгове или полукръгове, наторени с угнил оборски тор от Еко ферма “Елата” (Плана) и сено, което се използва за мулч. Пътеките между лехите са покрити с дървени стърготини, които добиваме от паднали или отрязани клони на дървета от нашия двор или съседните дворове по улицата (в началото на пролетта доста хора си почистват дворовете и изхвърлят клони до контейнерите за смет). Смиламе клоните на стърготини с електрическа дробилка, която си купихме заедно с няколко приятели и я ползваме на смени.

Първоначалната идея за градината е да бъде зеленчуково-билкова. В момента вече сме засадили, отглеждаме разсад или планираме да си закупим разсад за следните растения:

- домати
- чушки
- праз
- салата
- чесън
- арпаджик за зелен лук
- моркови
- спанак
- магданоз
- копър
- броколи
- брюкселско зеле
- бамя
- грах
- тиква
- тиквички

Концепцията ни е да изпробваме по-голямо разнообразие от растения, за да видим кое как се развива на конкретното място и в съжителство с останалите, нямаме за цел големи добиви.

Имаме идея по краищата на градинката, както и на подходящи места в саксии (напр. върху дънера на едно отрязано дърво) да разположим следните билки:

- жълт кантарион
- чубрица
- лавандула
- розмарин
- исоп

Голяма част от зеленчуците и билките, които сме предвидили, са медоносни. В двора расте джанка, която също привлича пчелите. По средата на градинката ще направим и мини езерце, което да бъде пълно с вода и да привлича различни насекоми и птиченца.

 

<< Всички участници

Първи кръг

Втори кръг

Информация за участника:
Вера Петканчин
гр. София